Изпитанието за диалога във властта вече е в полето на „Бюджет 2024“. След критиките от ГЕРБ, експерти също видяха проблеми в план-сметката на финансовото министерство.

Крайната дума за това с какви пари ще разполага държавата е на народните представители. А процесът започва от утре, когато се очаква финансовият министър Асен Василев да се срещне с партиите, за да обсъдят параметрите.

В ефира на bTV експерти предупредиха, че в сегашния вариант на бюджета има заложени приходи, които не са сигурни. Това от своя страна означава, че парите няма да ни стигнат, а дупката в бюджета може да стане и по-голяма.

Снимка: bTV

Към този момент планираният дефицит е в размер на 6,2 млрд. лв. или 3% на касова основа. Така прочитът на финансистите е, че „сега ножът опира до кокала“ и ще трябва да се прибегне до „изкуство на възможното“, т.е. някои от разходите да бъдат по-свити. 

„Когато стане това, параметрите ще трябва да се преизчислят, но основните пилони на бюджета са горе-долу ясни. Предвидената дупка е 6,2 млрд. лв., което звучи като страшна сума, но спрямо очаквания БВП е точно 3%“, заяви Георги Ганев от ПП-ДБ.

Снимка: bTV

„Това няма да сработи, това не е устойчиво, това е много опасно, особено за пенсионната система – да не се окаже, че в един момент ще има осигурителна ваканция. Това е бюджет, който прави дефицит, т.е. когато изкарвате най-много пари, не ви стигат парите. Това е голям проблем“, категоричен е икономистът Кузман Илиев.

„Щедър бюджет по отношение на всички, които са по-вокални и които поискаха нещо. Той за възможен – ще бъде възможен. Въпросът е дали залагаме устойчиви политики вътре. По отношение на пенсиите, социалните разходи и т.н.“, коментира темата и банкерът Левон Хампарцумян.

Експертите призоваха властта да се търсят бюджетните инструменти за развитие на бизнеса. На критиките днес от МФ запазиха мълчание.