Всеки ден хиляди товарни автомобили превозват стоки из цяла Европа. Въпреки повишаващите се цени на горивата, това остава предпочитаният начин за доставка. Но дали се използват оптимално възможностите на автомобилните товарни превози?

Този въпрос си задават Георги, Христо и Десислава, които са студенти във факултета по математика и информатика на Софийския университет. Те искат да подобрят взаимодействието между фирмите, които имат товари за транспортиране и компаниите, извършващи превози. Това може да стане чрез интернет платформата "Карго Пойнт", която разработват тримата студенти.

"Идеята е да свържем два основни сегмента от клиенти: това са така наречените товародатели, а това са транспортни фирми и спедитори. Всъщност какво наблюдавахме като проблем - че транспортните фирми имат недостиг на товари.

Да направим нещо като карта, която да свърже двете звена посредством някаква система. Идеята на системата е да съвпадне характеристиките на дадено транспортно средство с характеристиките на даден товар”, обясни Георги Иванов.

Карго Пойнт ще бъде уебсайт с карта на Европа. Транспортните фирми ще виждат върху нея местоположенията на товарите. После въвеждат видовете камиони, с които разполагат, избират най-подходящия маршрут и дори могат да изчислят своята печалба.

„При нас това се прави автоматично - като се зададат просто данните и веднага излизат точно тези товари, които ще паснат на това пространство”, допълни Десислава Стоилова.

 „Транспортните фирми ще трябва да се надпреварват за тези товари, понеже ние мислим да го организираме под формата на търг, и те трябва бързо да могат да съобразят дали ще могат да отговорят на тази цена”, каза Христо Маринов.

„В борсите на ден се появяват между 15 и 20 хиляди товара в Европа. Ако имате маршрут и по вашия маршрут съвпадат, да речем 200 товара, вие трябва да минете през тези 200 товара - да ги анализирате и да кажете: Ето, тези 2 или 3 са подходящи за мен. Реално, това нещо отнема страшно много време и ние го подобряваме с платформата”, обясни Георги Иванов.

Студентите довършват работата по тестовата версия на уебсайта "Карго Пойнт". Той трябва да е готов до есента на тази година.