Нено Димов остава единственият обвиняем за водната криза в Перник. Разпитите продължиха и днес. Сред извиканите в спецпрокуратурата беше и заместник екологичният министър Красимир Живков.

Месечните графици за язовир „Студена“ се утвърждават от еко министъра. Заявката се подава от ВиК оператора и заедно със справка от Институт по метереология и хидлогоия минават през Басейнова дирекция. След това стига до министерството.

Преди да бъде подписан този график от министъра минава през съответните отдели, дирекции, хидроинженери, експерти.

„МОСВ няма вина за случващото се, тъй като по информация на НИМХ валежи трябва да има през ноември месец“ , отбелязва Красимир Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път информация за недостиг за вода в Перник идва през септември. Подадена от сегашния кмет, тогава - депутат.

„Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1 милион и 600 хиляди кубика. От министерството на околната среда и водите са утвърдени един милион кубика, използвани са почти един милион и 600 хиляди кубика“, твърди още зам.-министърът.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му на 7-ми ноември се редуцират режимите за ползване на екологичен минимум и на „Стомана“. На „Топлофикация“ остават същите, на 19 ноември изцяло е спряно водоподаването към двете промишлени предприятия, отбелязва Живков.

Заместник-министърът уточни, че Басейнова дирекция е санкционирала ВиК Перник, наказателното постановление им е връчено. 

„В случай, че се съберат доказателства, ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност на лица, които смятаме, че са виновни. Дали са виновни ще реши българският съд, така че предстоят интересни времена“, посочи и главният прокурор Иван Гешев.

Освен Живков, разпитани днес са най-малко 10 служители от еко министерството.