Продължават опитите за измама с фалшиви PCR тестове на ГКПП „Дунав мост“. Поредните нарушители на закона са двама мъже от Габрово и София, които пътували за Румъния.

Граничните полицаи се усъмнили в представените документи от лабораторни изследвания и след проверка станало ясно, че те са подправени.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжете, които нямат връзка помежду си, първоначално заявили, че са купили фалшивите тестове срещу 50 евро. Впоследствие признали, че са взели бланките от интернет и са ги подправили. Повечето шофьори, които пътуват през границата, споделят, че подобен риск не си заслужава.

От лабораториите, които правят PCR тестове, взимат допълнителни мерки за защита на бланките си.

„Сертификатът може да бъде изтеглен от нашата лабораторна информационна система, откъдето си го изтеглят и всички останали наши пациенти. Това, което го прави уникален, е баркод лентата, която ние слагаме допълнително, след като се извърши изследването“, казва управителят на лаборатория д-р Розина Мирчева.

Снимка: btvnovinite.bg

От "Гранична полиция" коментират, че в последните 10 дни зачестяват случаите на български граждани, които се опитват да влязат в Румъния с фалшиви тестове. От там напомнят, че всеки такъв случай се предава на прокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!