Дни след зрителски сигнали за опашки на софийското летище, bTV провери отново работят ли електронните гишета на летище София.

Според пристигащите в България проблем все още има.

Снимка: bTV

"Ние не ги ползвахме, но като гледахме, имаше страшно големи затруднения. Хората стояха, граничната полиция се опитваше да ги упъти какво да правят точно", казва Нина, която току-що е кацнала на летището.

Пътниците споделят, че се образуват големи струпвания точно преди граничния контрол.

Снимка: bTV

"Особено сега, когато мисля, че четири полета пристигнаха по едно и също време, голяма навалица е вътре", добавя Джанан.

От пресцентъра на МВР уточниха за bTV, че тестовете на системите, инсталирани на летищата в София, Варна и Бургас, трябва да приключат на 3 август.

"След отстраняване на всички забележки, свързани с работата на устройствата, те ще бъдат въведени в реална експлоатация. Към момента тези гишета могат да се използват само от граждани на Европейския съюз над 18 години, които притежават паспорт с електронен носител на информация", се казва в неговата позиция.

Договорът за новите гишета между МВР и системния интегратор ССАРМ е на стойност над 13 300 000 лева с ДДС за общо 20 гейта. В обществената поръчка влизат и технологии за биометрия, таблети, сървъри, както и обучение на персонал.

"Подобни устройства работят на летищата в 14 европейски страни, а средното преминаване на пътник през автоматизираните гишета се очаква да бъде около 12 секунди", заявиха от ССАРМ.

Забавянето при проверката на пътниците става и заради въведените противоепидемични мерки у нас.

Здравната инспекция продължава да търси помощ за обработката на COVID-19 документите, а в същото време доброволците за това се броят на пръсти.

От летище София уточниха за bTV, че облекчаване на ситуацията с опашките се очаква още в следващите дни.