Още преди да е изтекъл мандатът на 48-ия парламент, някои политически сили вече обмислят варианти за общо явяване на предсрочните избори на 2 април. Продължаваме промяната“ и партиите в „Демократична България“ обмислят вариант за коалиция.

И трите партии в „Демократична България“ дадоха зелена светлина на своите ръководства за разговори с „Продължаваме промяната“ за общи действия за предстоящия вот на 2-ри април.

Разговорите между бившите коалиционни партньори непрекъснато текат, като се очаква след разпускането на парламента да са по-усилени. Те има да уточняват много неща като ще има ли коалиционно споразумение, как ще се редят листите и как е възможно да се казва коалицията. Обявената цел е първо място на изборите.

“Ние твърдо вярвам, че това обединение наистина е за доброто и ще донесе още повече от положителните промени, които започнахме. Нямам мандат да ви споделя идеите за имена, които работим в момента“, заяви Даниел Лорер от ПП.

В неделя късно вечерта и Националният съвет на "Да, България" даде мандат на ръководството на партията да води преговори с "Продължаваме промяната" за общи действия за парламентарните и местните избори.

Партията, част от „Демократична България“, ще иска коалиционно споразумение и програма за управление. Христо Иванов вижда в листите лидери.

„Гласоподавателите на двете формации разбират, че имаме ясни идентичности и няма защо да се притесняват. Те има своите лидери, за които ще гласуват, трябва да излезем от тази спирала на липса на възможности да се формира управление“, каза председателят на „Да, България“ Христо Иванов.

По-голямата цел е да се вземе първия мандат на следващия вот, а не как ще се разпределят местата в листите, казват от ДСБ.

„Една такава потенциална коалиция би имала за приоритет еврозона, Шенген, правосъдна реформа. Това е все по-важно от имената на хората в листите и от индивидуалните амбиции на различни личности“, каза Йордан Иванов от ДСБ.

И „Зелено движение“, третата партньорска партия в Демократична Българи, са взели решение за разговори за обединение с „Продължаваме промяната“.

„Ясно е, че в парламента има разделение на два лагера: От едната страна, това сме ние с ПП  - прореформаторските сили, които искат дълбоки промени в българското общество, така че България да стане просперираща страна“, заяви Владислав Панев „Зелено движение“ Владислав Панев.

Възможно е коалицията да отиде на избори като „Продължаваме промяната- Демократична България“. И въпреки че съпредседателят на ПП Кирил Петков говори за "обединение на добрите сили" едва ли ще се стигне до абревиатурата ОДС позната от близкото минало.

Очаква се местата в общите листи с кандидат-депутатите да се разпределят на база резултати от предишния парламентарен вот.