България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Това информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в рамките на съвещанието при премиера Бойко Борисов.

Той посочи, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%.

„Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър.

Лъчезар Борисов подчерта, че Министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори. Миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

Социална политика

По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, каза от своя страна социалният министър Деница Сачева. 

Тя изтъкна, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата.

„Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“, категорична бе Сачева.

Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември миналата година и затова след като го стори, ще може да получи финансовата помощ.

Деница Сачева отбеляза още, че безработицата през декември миналата година беше 6,7%, а за януари 2021-ва е 7%.

Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.