Продължава полемиката между институциите дали ремонтът на театър "София" в столицата е законен или не. От Столичната община отрекоха твърденията, че той не е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата.

От института вчера поискаха спиране на ремонта на театър "София".

След разговор днес между директора на Института и кмета на София Йорданка Фандъкова беше поискано двуседмично прекъсване на ремонтните дейности, за да се изяснят спорните въпроси. От общината все още не го потвърждават.

Защитниците на културното наследство са категорични, че подобен ремонт задължително трябва да бъде обявен пред отговорните институции, защото сградата се намира в охранителната зона на район градина "Баня Подуяне", която е със статут на недвижима ценност.

„В случая имаме възможност за двояко тълкуване и във връзка с това бих искал да се направи тази съвместна проверка. Независимо дали процедурата е стартирала по законов начин или в нарушение, резултатът трябва да бъде един и същ – сградата трябва да бъде опазена и съхранена нейната автентичност“, каза арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.

От Столична община опровергаха твърденията, заявявайки, че театър София не попада в охранителната зона на градина "Баня Подуяне".

"Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона. Предприети са и необходимите действия за запазването на характерния облик. Външният вид на театъра не се променя – подменя се старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, като се поставя нова. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени", се казва в позицията на Столична община. 

Неправителствени организации обаче са на мнение, че се руши автентичният вид на фасадата.

„Тази сграда е емблематичен пример за следвоенната модерна архитектура и като такъв ние смятаме, че трябва да остане за поколенията в максимално близък до оригиналния вид. Ние не сме против ремонт и актуализация, но сме твърдо против тази сграда да загуби своята идентичност и културна ценност”, заяви арх. Иван Караджов от „Спаси София“.

За основния ремонт на театъра Столична община печели безвъзмездно европейско финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Реконструкцията е на стойност над 11 млн. лева.