Граждани и неправителствени организации алармират, че започналият ремонт на театър "София" за над 11 милиона лева унищожава автентичния вид на сградата.

От Столичната община контрираха, че фасадата и барелефите по нея няма да бъдат изкъртени, а само почистени. Унищожава ли се културно наследство чрез ремонт за милиони?

Макар ремонтът на културната институция да започна преди дни, опасенията на граждани и неправителствени организации, че сградата ще придобие бутафорен вид са отдавна. От Столичната община обаче са категорични, че както фасадата, така и вътрешната облицовка на зданието ще бъдат запазени и ще се подхожда изключително внимателно.

В момента пространството около и вътре в театъра е превърнато в строителна площадка, а екип на bTV беше допуснат да снима отблизо.

Основен ремонт на театър София не е правен никога. И условията, в които доскоро са работели актьори и персонал, от Столична община определят като потресаващи.

„Ние предвиждаме отвън по фасадата да бъде монтиран естествен камък, в същия цветови нюанс, който е досега. Предвиждаме да се променят абсолютно всички системи и инсталации, озвучение и оборудване“, каза инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община.

Ремонтът на театър София трябва да приключи в края на 2023 г. и е на стойност над 11 милиона лева.

И директорът на театъра Ириней Константинов е категоричен, че обновяването на културната институция не търпи отлагане.

„От покрива тече на 20 места и ние слагаме кофи сред публиката, като в старите селски къщи, разбирате ли - това не може да продължава. Да не говорим, че няма вентилация, няма отопление, че зимата хората стоят с палта“, обясни Ириней Константинов.

На този фон обаче културни експерти са на мнение, че ремонтът ще унищожи историческата стойност на сградата.

„Това, че фасадата ще бъде същата, не е вярно. Сградата е изцяло изкормена, всичките й архитектурни елементи са съсипани, включително и гипсовият таван няма кой да го възстанови“, каза Надежда Розева, художник, културен мениджър.

А неправителствени организации настояват строително-ремонтните дейности да бъдат прекратени веднага.

„Това е архитектура за смет. Благодарение на нашите грижовни управници. Не бива пощаден един от най-значимите паметници на следвоенната модернистична архитектура в България“, отбеляза Стефан Спасов от „Спаси София“.

Театър "София" е най-старият общински театър в столицата. Конкурсът за проект на културната институция е спечелен от арх. Жеко Жеков през 1969 г., като строителството на емблематичната сграда в парка "Заимов" продължава 8 г.