Мораториум върху нови болници и медицински дейности по Здравна каса и догодина, предвижда проекта за бюджет на институцията. Предложенията ще бъдат разгледани от депутатите.

През 2019 г. болниците ще разполагат с близо 200 милиона повече, за да ни лекуват и така бюджетът по това перо за първи път ще надхвърли 2 милиарда лева, но се въвежда и по-строг контрол.

Изключение за нови дейности ще има само, когато не се предлагат същите в областта.

"Какво пречи да имаме лечебни заведения, колкото пазарът изисква и където пазарът изисква. Какво пречи, че имаме хранителни вериги магазини една до друга или бензиностанции на къси участъци – някой да роптае от това нещо”, коментира Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

Създаването на нови болници ще разрешават депутатите, а на нови медицински дейности – министрите.

„Как така ще преместим лицензионните режими от министерството в Народното събрание или в Министерския съвет и това ще доведе до по-добри резултати, при положение, че там специалисти няма”, пита Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

В становище до парламента омбудсманът Мая Манолова предлага депутатите най-напред и отделно да разгледат финансовата рамка на проектобюджета.