Издирват двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара Загора. 

В събота следобед двамата мъже прескочили оградата на общежитието и изчезнали. Бегълците са обявени за общонационално издирване.

Те са молдовски граждани. Осъдени са за обир на банкомати. 

Бегълците са 24 -годишният Василе Морару и  30-годишния Александър Хаджи. На 9 юли тази година  са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода заради взлом на банкомати. Присъдите  е трябвало да изтърпят при общ режим, в затворническо общежитие.  В този вид места за лишаване от свобода режимът е по-лек - затворниците имат право да излизат, да ползват отпуска, да работят.

Снимка: БГНЕС

За последно, двамата мъже са видени на двора на общежитието в събота следобед. били са на спортната площадка. Оттам нататък следите им се губят. Избягали са, като са опънали кльон в източната част на оградата.

Според Главен инспектор Запрян Димитров - началник на затворническото общежитие, липсата на затворниците е забелязана около 15 – 15,30 ч.
"Когато виждаме, че тях ги няма, предприемаме действия по горещи следи - връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета", обясни още Запрянов.

Таксиметров шофьор подал сигнал, че е видял един от затворниците - мъж с бяла риза. Следата обаче е без резултат.

Издирването продължи през цялата нощ. Бегълците вече са търсени на територията на цялата страна. Според разследващите, те не разполагат с голяма сума пари. За последно близките им са били при тях на 17 август. Дали бягството е предварително планирано, може само да се предполага.

30-годишният Александър, 24-годишният Василе и 23-годишният Дионисие Коджукару попадат в затворническото общежитие заради взломяване на два банкомата в Стара Загора и в Казанлък. Задържани са в Пловдив. Докато опитват да обърнат част от плячката във валута. 

Снимка: btvnovinite.bg

В съда признават вина. И получават намалена присъда - от по 4 години и 8 месеца за всеки. И тримата е трябвало да бъдат преместени в общежитието от открит тип в София. Двамата обаче бягат.

В хода на производството срещу тримата заради взривените банкомати, стана ясно, че лицата са криминално проявени -имат присъди в родната Молдова, имат и вземане -даване с полицията в Италия и Германия.

За бягството е образувано досъдебно производство под наблюдение на Районната прокуратура. Разследването на случая продължава.