Да има две степени за подкрепа по новата схема за подпомагане на бизнеса „Процент от оборота“.

Тази идея е обсъдена от министерството на икономиката и работодателските организации, обяви министъра на икономиката Лъчезар Борисов пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

  • Първа степен - 20% от оборота да се възстанови на най-засегнатите бизнеси от COVID мерките. Тук попадат ресторанти, фитнеси, образователни центрове;
  • Втора степен - 10% да бъде подкрепата за сектор търговия; 

„Пренасочваме 156 млн. лв., но нека видим очакванията и анализите. Към момента се очаква 1 млрд. лв. обороти да бъдат засегнати“, допълни ресорният министър. Окончателното решение предстои.

Междувременно междинни резултати от проучване на Българската стопанска камара показват, че антикризисните мерки получават неодобрението от 68% от бизнеса. Половината от фирмите казват, че не са ползвали нито една мярка.

41% се оплакват от бавни процедури, а 35 на сто виждат като проблем бюрокрацията. Едва 12% от тези, които са ползвали мерките, казват, че не са имали пречки.

Като собственик на заведение Лозан Лозев казва, че загубите са големи не отсега, а от март. Подкрепата „Процент от оборота“ заради затворения му бизнес ще му помогне, но не достатъчно.

„Ще ни дадат глътка въздух, за да оцелеем с разходите през декември и началото на януари. Ще покрият част от загубите, но в никакъв случай няма да покрият изцяло средствата, които ще дължим“, заяви бизнесменът.

Очаква се кандидастването по новата мярка да е възможно до края на другата седмица.
Преди 20 декември сумите трябва да са получени, като процент от оборота спрямо месеца от миналата година при наличните данни в НАП и НСИ. Бизнесът обаче критикува като цяло ефективността на мерките до сега.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!