Проблеми с машинния вот на много места в страната. Още от сутрина стана ясно, че на места има различни проблеми с машините. В 16 часа от ЦИК обявиха, че 117 устройства не могат да работят нормално.

Към изцяло хартиено гласуване са преминали секции във Варна, Шумен, Пловдив, Враца, Кюстендил, Благоевград, както и в София.

Там, където е било възможно, техническите проблеми са отстранени.

В Пловдив много секции машините вадеха само по една разписка, въпреки че гласоподавателят е направил и двата избора.

 

В 57-а секция машината блокираше на всеки втори човек. Имаше случаи, в които е принтирана само половин разписка, като всъщност липсва вота на избирателя.

Снимка: bTV

Във Враца гласоподаватели се оплакаха – въпреки че са следвали стриктно указанията на ЦИК, при гласуване с машина тя е разпечатала само единия вот, другият отрязък е бил празен.

Хората си тръгваха със съжаление, че не са упражнили докрай правото си на глас. Объркани бяха и в комисиите. До момента, в който от ЦИК не дойде указание, че се позволява "поправителен".

„Хората, които им излезе такава къса разписка, която не отговаря на стандартите, на образеца на машинната бюлетина,  да може да гласува за съответния вид избор, само за него, с хартиена бюлетина“, обясни Галин Николов, председател на СИК.

В столицата подобни проблеми имаше в 83-та и 43-та избирателни секции. За единият вид избор гласоподавателите получаваха само отрязък от хартия, който на практика не е бюлетина.

ОТ ЦИК обявиха, че са изпратили указания до всички места с подобни проблеми:

„Избирателят да бъде допуснат да гласува за този избор, за който не е била отпечатана бюлетината с хартиена бюлетина“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Допълнително се съставят констативни протоколи, които се прилагат към секционния протокол, за да не бъдат ограничавани правата на избирателите да гласуват, подчертаха още от ЦИК.

На какво се натъкнахме?

В Кърджали избиратели направиха всичко възможно, за да изобразят върху бюлетината за кого искат да гласуват.

„Тайният вот“ имаше ново измерение в секция в 38. ОУ „Васил Априлов“, гр. София, тъй като параванът е бил обратно поставен, сигнализира зрител на bTV.

Снимка: bTV

Друг изпратен сигнал до bTV е свързан с поставени грешни указания за гласуване с машина. Според трета стъпка ще се отвори първа страница на бюлетината.

Снимка: bTV

В действителност при вота 2 в 1 първо се отваря екран, на който гласоподавателят да посочи в кои избори иска да упражни правото си на вот – за Народно събрание, за членове на Европейския парламент или и за двете.