Европейската комисия е права - не са изпълнени ангажиментите по директивата за отпадъците. В България все още функционират 113 депа, които не отговарят на европейските изисквания. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Стара Загора по повод делото, което Брюксел заведе срещу страната ни заради незаконните депа.

„За седемте години на ОП „Околна среда” са построени едва две депа. Докато не се построят новите депа, не може да се закрият старите. Полагаме максимални усилия, за да гарантираме, че новите 19 депа, по които има договори, които сключихме последните месеци, ще бъдат изпълнени в срок и това ще бъде до края на 2014 г. и началото на 2015 г.”, каза министърът.

По думите й било важно да се намали и обемът на депонирани отпадъци. „Информация за това какво правим, подаваме постоянно на ЕК. Приемам стъпката на еврокомисаря Поточник като подкрепа на нашите усилия. Той ни показва, че сме задължени да гарантираме качествено съхранение на отпадъците”, изтъкна Михайлова.

Темата засегна и вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. Тя повечерта, че въпросът с неизпълнението на критериите за отпадъците не е нов. Досега обаче не било предприето нищо от предишни управляващи по отношение на закриване на сметища и строителство на нови.

„Опасността от тази наказателна процедура виси вече години наред, тя мина през административна фаза и имаше редица предупреждения. Ако от ГЕРБ бяха предприели мерки… Закриване на сметища вие представяте ли си, че може да стане за една седмица, строеж на нови съоръжения за отпадъци? Не случайно ОП „Околна среда” е най-изостаналата. За 7 години е с 8% усвояемост. Това не е процес за една седмица”, повтори Златанова.

От ГЕРБ пък по-рано днес поискаха оставки в МОСВ заради въпроса с наказателните процедури заради сметищата.