За липса на важни медикаменти за хронични заболявания алармират пациентски организации. За това настояват износът им за чужбина временно да спре.

С отворено писмо към министъра на здравеопазването се обръща Иван Димитров. Не само от името на пациентска организация, а и като човек с хронично заболяване.

„На мен ми се налага да ходя до няколко аптеки, докато си намеря лекарствата. Ако аз не си взема, получавам тежки аритмии и задължително влизам в болница“, казва Иван Димитров

И настоява - износът на медикаменти временно да спре, докато не се подсигури българският пазар.

„За един хроничен пациент това е равносилно на гибел. Един трансплантиран пациент пие всеки божи ден лекарства за имунна система, за ден е създава организма му антитела. (..) След 48-часа започва реакция на отхвърляне“, казва още Димитров.  

При доказан недостиг на лекарства у нас в Закона за извънредно положение е предвидена възможност за забрана на износа, отговарят от здравното министерство.

А от Асоциацията за развитие на паралелната търговия обясняват, че подобни казуси могат да се дължат на забавяне на границите заради усложненото межданародно положение.

„Понякога може в тази аптека да го няма, а  в съседната да го има. Днес да не е била получена доставката, а да се получи утре“, обясни Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Отчита се ръст в сигналите за липсващи лекарства от началото на извънредното положение. Най-често те са за медикаменти, които са коментирани като терапия за лечение на COVID-19, но действието им не е доказано.

“Tова, което е по-съществено, са останалите от тези неразрешени продукти, които са за лечение на хронични заболявания и дo момента те са купувани от други държави, което в момента е невъзможно”, поясни Маринкова.

От Асоциацията настояват за промени в законодателството, които да улеснят паралелния внос на медикаменти.