Снежната блокада на пътя до Айтос беше пробита и колоната от автомобили, които преседяха 17 часа в снежния капан, могат да продължат към града – но засега само до него. Останалата чат от пътя – от Айтос до Бургас, остава затворена.

„Очакваме до няколко часа и там да бъде направен пробив”, заяви ръководителят на дирекция „Поддръжка на инфраструктурата” при агенцията „Пътна инфраструктура” (АПИ) Георги Златев.

Той обаче подчерта, че обстановката остава сложна и по почистените пътища много бързо се образуват нови преспи.

На място пристигнаха и премиерът в оставка Бойко Борисов, както и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Според министър-председателя ситуацията не е могла да бъде избегната, тъй като природата е по-силна от човека.

„Природа! Тук сте, има влекачи, танкове, виждате какви машини сме докарали”, посочи той. По думите му повече от това не може да се направи – стотици единици техника са на пътя и почистват и опесъчават.  

Борисов призова шофьорите, на които не се налага неотложно пътуване, да не тръгват на път.  

„Както виждаш какво е, защо тръгваш? Ей там ще спре и ще почне да звъни и да вика: „Бедствам!”, коментира премиерът поведението на някои шофьори.

Според него най-големият проблем е причинен от камионите.

„Тировете продължават да нахалстват. Не знам каква е тая наглост! Плащат глобата от 50 лв. и тръгват… И един километър по-късно пак спират. Не знам дали ако ги бутаме в полето, няма да е по-правилно”, коментира Борисов.

„Краят на това бедствие се видя. Продължаваме да чистим, но ако може хората да не пътуват. Обещанието ми беше да няма нито един в капана, да извадим хората”, добави той.

Вижте още във видеото: