"Всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни."

Тези думи на премиера са засегнали доброволците, които от два месеца безвъзмездно и денонощно се грижат за стотици бежанци от Украйна. Като Аделина Банакиева - тя пазарува, разнася дарителски пратки и е опора за бягащи от войната. Смята, че военната помощ е задължение на държавата.

"Един премиер не може да иска от мен да дарявам повече отколкото аз вече правя. Искам  да попитам той колко пъти го направи? Колко пъти отиде с личния си автомобил, за да извозва украинци, колко пъти помогна лично, не в ролята на премиер, защото твърди, че в личното си качество дарява една заплата, а ние дарихме 40“, заяви Аделина Банакиева, граждански активист и доброволец.

И днес намираме Кремена Кунева в ситуационния център "Отворени врати за Украйна" сред хора, които търсят и предлагат помощ и сред планина от дарения.

"Една толкова грешна комуникация, дали от екипа му или самия него, пречи на нас. Защото допълнително демотивира хората, които и към момента даряват и помагат, това преминава всяка една граница", отбеляза Кремена Кунева, основател на фондация „За доброто“.

"Дано е грешка". Това си казва Лазар Радков - човекът зад кампанията "Капачки за бъдеще", с която се купиха, две неонатални и 1 планинска офроуд линейка, както и нови кувьози за 22 болници.

"Не мога да приема политици да призовават към благотворителни кампании, те си имат бюджети и огромни правомощия, хора са ги избрали. Ако имат да взимат някакво решение, да следват процедурата, да ги вземат", каза Лазар Радков, инициатор на кампанията „Капачки за бъдеще“.


И тримата призовават помощта за спасените от войната у нас да не спира.