Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба благодари в „Туитър“ на премиера Кирил Петков за това, че е инициирал публична кампания за набиране на средства за Украйна и е помогнал за укрепване отбраната на страната.

Тази стъпка показва истинската българска солидарност с Украйна, посочва още той.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви дарителска кампания за набиране на средства за боеприпаси за Украйна. Това той направи във „Фейсбук“. В лично качество Петков дари една своя работна заплата.

„Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия“, пише премиерът в социалната мрежа.

Той допълва, че като премиер ще продължи да работи за единна позиция на България на базата на информиран избор. „Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна“, допълва Петков.

Петков открива публична кампания за набиране на пари, които после ще бъдат предоставени на украинското правителство. „Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е „Фейсбук“ постовете да се превърнат в средства за Украйна“, казва премиерът.

Той допълва, че страните, които изпращат военна помощ за Украйна, не са въвлечени във война. Това са Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватска, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.