Преди дни американец стана първият човек в света с присадено сърце от прасе. Как българските експерти коментират световния медицински пробив и кога новият метод може да се приложи у нас?

57-годишният Дейвид Бенет премина успешна 7-часова експериментална процедура в болница в Балтимор. Трансплантацията е била неговият последен шанс за живот, въпреки че дългосрочните ѝ ефекти все още не са известни. Според проф. Генчо Начев тази операция е кулминацията на всички усилия, положени в тази област през последните 50 години.

„Независимо какво ще стане с този пациент това е началото на нова ера. Един изключителен успех за човечеството, защото ако това се наложи, ако се етаблира този метод, всички тези мъки по намиране на донор, недостигът на органи и умиране на хора заради липсата, ще останат в миналото като един неприятен спомен“, заяви проф. Начев.

С напредването на науката и на базата на генно инженерство се създадат животни, чиито органи да не се отхвърлят, когато се трансплантират на човек.

„Още преди 35-40 г. беше установено, че най-близко до генома на човека е прасето и оттогава се работи в тази насока. Това е първият случай в човешката история да се използва сърце от генно моделирано прасе. Там е важно не само да не се отхвърля, но и да не нараства сърцето, защото сърцето на свинята става по-голямо, отколкото е необходимо на човека. Рано е още да говорим кога ще дойде у нас. Няма да е по-рано от 5 години, даже това е изключително оптимистичен срок“, добави той.

Специалистите са категорични, че биологични клапи за сърце, изработени от телешки и свински перикард, се използват от години в медицината, но не и цели органи. Именно това прави тази трансплантация толкова сензационна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!