Природният газ все пак ще поскъпне драстично. Увеличението ще бъде с близо 30 на сто, стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Новата цена на природния газ ще доведе и до драстично поскъпване на парно и топла вода.

Очаква се увеличението да е между 17 и 37%.

Снимка: bTV

За абонатите на най-голямата топлофикация в София поскъпването ще е с близо 23%.

Група недоволни се събраха на протест пред енергийния регулатор, а председателят на Комисията Иван Иванов изрази надежда по-високите цени да важат само през лятото.

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променя до началото на следващия отоплителен сезон, първо защото ще имаме ясен срок за предоговаряне с „Газпром” и, на второ място, от 7 - 8 март насам с около 5 долара твърдо намаля цената на петрола, както намаля и курсът на долара”, обясни председателят на КЕВР.

По думите му новата, по-висока цена на природния газ не би трябвало да се отрази на цената на стоките. „Цените на природния газ намаля за година и половина с 61%. Производителите не намалиха цените на стоките, когато тази цена падна и сега не би трябвало да има поскъпване”, уточни той.

"Цената на природния газ у нас не се регулира от КЕВР. Тя зависи от договора за доставка между "Булгаргаз" и Газпром експорт", който пък включва и цената на петролните деривати - газьол и мазут", обясни Иван Иванов.