Природният газ поевтинява от днес с 31 на сто, реши комисията регулатор.

Така синьото гориво вече струва малко над 124 лева за мегават час. За сравнение през януари цената му бе над 179 лева за мегават час. 

Понижението на цените има пряк ефект върху домакинствата и индустрията, които ползват газ.

За 10 дни отопление с газ през декември Любомир Бончев платил близо 400 лева. Сега ограничава потреблението, въпреки намалението на цените с днешна дата. Разочарован е от депутатите, които не приеха компенсации за битовите потребители на газ. И докато той разчита на поевтиняването от февруари, за да станат фактурите по-поносими, от регулатора обявиха на какво се дължи намалението:

„Времето за една зима е твърде меко, води до по-ниско потребление на природен газ и респективно, когато предлагането превиши търсенето - цената намалява“, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Според експерти редно е потребителите на газ, като Любомир, да получават компенсации: 

„Дълго време ги стимулирахме да минат на природен газ, да пестят, електрическа енергия в момента не получават. Несправедливо е точно, защото са неравнопоставени с потребителите на електроенергия за домакински цели“, отбеляза енергийният експерт Иван Хиновски.

А според икономисти енергийните помощи трябва по-добре да се насочват към нуждаещите си.

„Да се замислим за подкрепа за тези, които са много тежко засегнати, на които наистина се налага да свиват разходи, които наистина не могат да се отопляват благодарене на по-високите цени“, каза икономистът Адриан Николов.

Без работещ парламент обаче едва ли скоро ще има нови механизми за подпомагане на най-уязвимите, посочват експертите.