Природният газ от Нова година поевтинява с почти 15 процента в резултат на подписаните днес в София договори за българския участък от „Южен поток” и за нови газови доставки в следващите 6 години.

Шефът на „Газпром” Алексей Милер се оказа, че няма мандат за толкова голяма отстъпка от цената за синьото гориво. След като преговорите в Министерството на икономиката тази сутрин стигнаха задънена улица, те се пренесоха по телефонния кабел между МС и Кремъл.

„Намалението на газа за България е над 20 процента”, обяви премиерът Бойко Борисов с уточнението, че в това число влизат договорената през март 11 процента отстъпка. „След като шефът на ”Газпромекспорт” Александър Медведев се опита да променя формулата, се наложи в 11 без 15 да се чуя с Путин”, каза Борисов.

Според високопоставен правителствен източник на bTV намалението обаче излиза почти 25 процента. Като се махнат вече изконсумираните 11 на сто отстъпка, реално руският природният газ от Нова година на границата на България ще е с 14.19 процента по- евтин. Източникът ни разкри, че цената пада от сегашните 472 долара за хиляда кубични метра на 405 долара. През март в Москва бе договорено срещу ускоряване на проекта „Южен поток” „Газпром” да намали цената от 520 на 472 долара.

България ще ползва гориво на цена, много близо до тази, която получава Германия, заяви премиерът и подчерта, че федералната държава ползва толкова евтин газ, защото нейни компании инвестират милиарди с „Газпром” в разработването на нови руски газови находища.

„Трябваха огромни усилия, за да се махнат трите посредника в доставките на газ за България, защото това бяха допълнителни милиони да не кажа десетки, които се изземваха от българската икономика”, каза премиерът. Той прогнозира, че от следващата година по-евтиният руски газ ще се усети от всички в страната с по-ниски цени.

Официално София не показа, че е „извила ръцете” на „Газпром” срещу договорената отстъпка да каже своето „Да” за българския участък от „Южен поток”. На пресконференцията в МС шефът на „Газпром” Алексей Милер също се опита да обясни, че днес се подписват двата договора в пакет по чиста случайност. „Газовият договор трябваше да бъде подписан преди „Южен поток”, но заради кончината на патриарха парафирането му бе отложено за днес”, каза Милер.

Шефът на „Газпром” потвърди и днес намерение концернът да строи газови електроцентрали в България. Проучват се три площадки в страната, отговори Милер. По време на пресконференцията обаче не стана ясно дали в тези три площадки попада и тази на АЕЦ „Белене”. При отказа на България да изгражда втора атомна електроцентрала, имаше спекулации от София и Москва, че на площадката на „Белене” ще се прави парогазова електроцентрала, която ще получава гориво директно от „Южен поток”.

Пред премиера на пресконференцията Алексей Милер заяви, че политиката на „Газпром” освен енергийно сътрудничество включва и подпомагане на спорта. Той не изключи вероятността концернът да подпомага финансово футболния клуб „Левски”. От думите на Милер стана ясно, че руският монополист подпомага футболни отбори, които са свързани с корпоративния син цвят на компанията. „Газпром” е спонсор на германския „Шалке 04” и руския „Зенит” Санкт Петербург.

Борисов също се пошегува: „Медведев (шефът на Газпромекспорт – бел. ред.) харесва нашия отбор по художествена гимнастика, поздравява г-жа Раева с избора й за председател на федерацията, а аз настоявах за Бистрица, но не го харесаха”.