72-годишната Светла Данаилова е многодетна майка. С деветте си деца и съпруга си преди години е настанена във ведомствено жилище на Министeрството на отбраната, тъй като съпругът ѝ бил военен. С днешна дата няма право да остане в имота и получава заповед да го напусне. Казва, че няма къде да отиде.

Снимка: btvnovinite.bg

Съпругът ѝ е починал отдавна, а всяко от децата ѝ имало свой път.

„Няма къде да отида, някои от тях са семейни, някои от тях не са, но също са на квартири”, оплаква се жената.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на отбраната заявиха, че всички деца на Светла са пълнолетни, като най-малкото е на 36 години. С една от дъщерите ѝ (военнослужещ към момента), е сключен договор за ползване под наем на съседния апартамент, където тя живее с двете си деца.

Снимка: btvnovinite.bg

От ведомството казват, че няма как жената да остане в апартамента, който е ползвала, но няма да я изгонят на улицата.

„Уведомени сме от нея, че е подала молба и до Столичната община за осигуряване на социално жилище, ние с каквото можем ще помогнем и ще чакаме да се разреши положително за нея. Разбира се никой няма да я изхвърли на улицата, не сме изхвърлили никого“, казва Алисия Бояджиева, началник на сектор „Жилища” към Министерството на отбраната.

Снимка: btvnovinite.bg

От ведомството уточняват, че няма законови пречки възрастната жена да обитава ведомствения апартамент на дъщеря ѝ, която има право да го ползва.

Министерството на отбраната излезе и с официално становище, което публикува на своята „Фейсбук“ страница.

Оттам уточняват, че има съдебно решение в тяхна полза, съгласно което Данаилова трябва да освободи жилището. По хуманни съображения обаче ще забавят изпълнението му.

В позицията се казва още, че жената системно не е плащала наем.

„С Указ на Президента на Република България от 27 август 2020 г. е опростена дължимата сума към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“. От този момент лицето продължава да генерира нови финансови задължения до сега“, посочват още от МО.