Поетесата Петя Дубарова щеше днес да празнува своя 60-годишен рожден ден. Тя обаче остана завинаги на 18. Съученици на Петя Дубарова за английската гимназия правят кратък филм по стихотворението й "Изгонени от час."

Петя Дубарова е написала над 200 стихотворения, печели поетични награди от съвсем малка.

"Какво си спомням от тези срещи от часовете с Петя - нейните огромни очи, тя седеше по-назад, на едни от последните чинове, очите й бяха дълбоки, бадемови", разказа Дора Лазарова, учител по литература в Английската гимназия.

Отива си от този свят преди да е навършила 18 години. Къщата на улица "Уилям Гладстоун", в която изпива шепа сънотворни хапчета, е превърната в музей.

Петя е обвинена, че е предизвикала повреда на кран в бирената фабрика, където са били на бригада с класа. Годината е 1979-та, на учителски съвет намаляват поведението й.

"В нея нямаше абсолютно никакво отрицание на живота, напротив възхваляваше живота навсякъде", каза Владимир Ганев, приятел на Петя Дубарова.

Приятелят й Владо, с когото били неразделни, последно е говорил за Петя преди повече от 40 години пред следователите от полицията. Среща се с нас с условието да не показваме лицето му, а само снимка от гимназията.

"В онези времена ние бяхме доста по-задружни, отколкото сега са учениците, и когато правехме нещо заедно, всичко се приемаше като протест. Смяташе да завърши училище за художествена литература в Москва", разказа Владимир Ганев.


Тя превежда текстове на забранените тогава рок групи „Би Джийс“, „Бийтълс“, „Пинк Флойд“, „Смоуки“ и други.