Приемните родители искат специален договор, по който да предоставят грижите за децата в риск. Сега те са на граждански договори, които ги лишават от осигуряване за болест, безработица, майчинство.

След няколко дни Милослава ще се върне в своето училище в Брезник. Това няма да е случаен ден, а първият учебен за момчето, на което тя е приемен родител. Вече му е купила всичко необходимо. "Пазаруването, раничката, която избрахме, тетрадките, неописуемо е, трепетът е невероятен", казва Мирослава.

От 5 години жената е приемен родител. Освен за първолака, се грижи и за 3 годишно момиченце. Децата са били в риск и са настанени при Милослава със съдебна заповед.

"Тази професия дава много, но и взима много. Това са 24 часа, 7 дни в седмицата, това е дете, това не е машина, която да изключиш ", посочва жената.

За грижите за двете деца Милослава получава общо около 900 лева на месец. Има граждански договор, по който обаче няма осигуровки за болест, безработица, майчинство.

От Асоциацията за приемна грижа настояват за специални договори, които да гарантират пълно осигуряване.

"Предложението за въвеждане на специфични договори за приемната грижа ще бъде разгледано и министерството ще изрази позиция", обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.