Отпада ограничението за прием в педиатрията в София. От министерството на здравеопазването твърдят, че подобни лимити в детското здравеопазване и досега не е имало, но педиатрите са категорични, че ограниченията са на лице.

Клиниката по ендокринология в специализираната детска болница е с три отделения и 25 легла. В нея професор Савова от 40 години лекува деца с диабет.

„И на нас ни е трудно, и на тях им е трудно. С общи усилия се опитваме да преодолеем. Ставаме си едно голямо семейство”, казва д-р Савова.

Заради въведените лимити по-рано през годината, приемът на деца в болницата е сериозно затруднен.

„Дежурният лекар трябва да приеме едно такова дете. И в същото време в специализираното отделение няма легло. И дежурният лекар отново е изправен пред ужаса какво да го прави това дете”.  

Подобни ограничения няма и не е имало, твърди заместник-здравният министър Жени Начева: „Ограничението не важи за педиатричните звена на клиниките. Как така никой не е разбрал, че това не съществува? Не искам да коментирам или да се задълбочаваме. Важно е крайното решение”.

Но и днес такъв проблем възниква и се оказва, че лимитите не важат само за общи педиатрични пътеки.

Така, ако детето трябва да бъде настанено в специализирано отделение, като например това за диабет, то не може да бъде пренасочено към което и да е друго в болницата.

Според решението на надзорния съвет на Здравната каса от днес всички лимити за прием на деца отпадат. А увеличението на цените на детските клинични пътеки ще се обсъди още следващата седмица.