Депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания и поставиха началото на реформата в тази сфера. Междувременно обаче майки обмислят да преместят палатковия лагер пред Здравното министерство.

Снимка: btvnovinite.bg


С окончателното гласуване на закона за хората с увреждания, депутатите дадоха „зелена светлина” на ключови промени.

Снимка: btvnovinite.bgИндивидуалната оценка на потребностите ще се извършва от специализирани отдели към Агенцията за социално подпомагане по специално създадена методика.

Снимка: btvnovinite.bg

Нов вид месечна финансова подкрепа за хората с увреждания над 18-годишна възраст. Размерът й ще е между 7 и 57 на сто от линията на бедност в зависимост от степента на увреждането. Национална програма пък ще финансира адаптирането на жилищни сгради.

Въвеждат се задължителни квоти за фирмите за наемане на хора с увреждания. Те ще са задължителни за фирмите с 50 и повече работници.

Квотите няма да важат, ако има специфични фактори в работната среда или ако не се намерят подходящи кадри. Няма да важат и ако шефът прилага алтернативни мерки за заетост на хора с увреждания. При неспазване ще има санкции - всеки месец по 30% от минималната заплата за всяко незаето място.

Майки обмислят да преместят палатката пред здравното министерство, за да предизвикат реформа и в системата на ТЕЛК.