Депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания и така поставиха началото на реформата в тази сфера.

Въвеждат се задължителни квоти за фирмите за наемане на хора с увреждания.

Индивидуалната оценка на потребностите ще се извършва от специализирани отдели към Агенцията за социално подпомагане по специално създадена методика. Ще има нов вид месечна финансова подкрепа за пълнолетните.

Изделията за хората с увреждания минават към здравното министерство и касата през 2020г.

Утре се очаква окончателното гласуване и на Законопроекта за личната помощ. А след това майки обмислят да преместят палатковия лагер пред здравното министерство, за да провокират реформа и в ТЕЛК-системата

Снимка: btvnovinite.bg

Най-спорен се оказа именно текстът, който въвежда задължителни квоти за наемане на работа на хора с увреждания. Валери Симеонов от групата на „Обединени патриоти” предложи квотите да отпаднат, което предизвика дебати в залата.

„Да подкрепите нашето предложение за отпадане на чл. 40 на първо място поради философията, която е заложена в него. Тази философия е насочена към санкциониране на онези злодеи, които имат привилегията или нещастието в България да се наричат предприемачи, да се наричат бизнесмени, да се наричат търговски функционери. Подхождаме като мащеха към българския бизнес”, категоричен бе Симеонов.

„Защо изхождате от гледната точка, че става въпрос само за частните работодатели, в случая става въпрос и за държавата. Ние също я задължаваме да спазва тези квоти”, опонира Георги Гьоков от БСП.

„Това, което приемаме, е неработещо. Ние всички изпаднахме няколко месеца в пълен ступор, в пълен гипс покрай протестите и сме готови на всичко”, каза Петър Кънев БСП.

Съгласно промените работодатели с 50 до 99 работници ще трябва да назначат едно лице с увреждане. Работодатели със 100 и над 100 работници - две лица на сто от състава. Освобождаване от квоти ще бъдат онези работодатели, които предлагат алтернативни методи за заетост на лица с увреждания. 

Тези, които не изпълнят работните квоти, всеки месец дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с увреждане. 

Други точки от дневния ред

По-рано днес без дебати беше одобрена и оставката на депутата от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски. Очаква се той да стане вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие.

Междувременно от БСП отново заявиха, че настояват независима европейска лаборатория да провери рисковите участъци по българските магистрали.

От Столетницата са изпратили запитване към Агенция „Пътна инфраструктура” и са получили отговор, че към момента няма ред, по който самата агенция да направи проби на вече построени пътища.