Национален кръг от олимпиадите за ученици се провежда в цялата страна. В началото на април Министерството на образованието и науката анулира състезанията заради епидемията, но месец и половина по-късно нова заповед на министъра ги възобнови.

В Националната природо-математическа гимназия в момента тече националната олимпиада по информационни технологии. За нея са класирани 164 ученици от цялата страна, но в сграда на гимназията на състезание са само 16 деца. Причината е ситуацията с COVID-19.

Тази година децата не се явяват само в едно училище, както досега, а в съответния регион, в който са класирани учениците. Разбира се, целта е да се избегне струпването на хора на едно място.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това, на входа на училищата се мери температурата, задължително се дезинфекцират ръцете, а вътре се влиза задължително с маска или шлем.

Снимка: btvnovinite.bg

„Определено не е толкова удобно, но налагат го мерките и трябва да го спазваме, за нашето добро, за нашето здраве“, казва ученикът Евгени Димов.

„Децата ще бъдат настанени през две места! Ето това тук е едното място, където е заредено с кода на детето! Имаме отстояние от две места. Като спазваме всички мерки, които трябва да бъдат спазени.  Капацитетът на залата е 16 човека, а ние допускаме само шест“. обяснява Ивайло Ушагелов, директор  на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов".

Снимка: btvnovinite.bg

Освен националната олимпиада по информационни технологии, тази събота се провеждат и състезанията по химия и философия, а от 14:00 ч. и по-голямата част от чуждите езици.
Олимпиадите по останалите предмети продължават и в следващите три дни. Общо на тях ще се явят около 2000 ученици.