В сезона на морските почивки - важно предупреждение. Всяка година в България десетки губят живота си заради удавяне.

За последните пет години - броят на жертвите е приблизително еднакъв – над 100 всяка година.

Снимка: bTV

За 2018-та удавянията са 122, като от тях - 17 са деца до 18-годишна възраст. Висок е броят на хората, изгубили живота си в морето – 47.  Шестима от тях са на охраняеми плажове.

Броят на спасените е 4577. Рекордно за последните години.

Но броят на инцидентите може да бъде намален, категорични са експерти. С правилното обучение и адекватни съвети.

Снимка: bTV

Културата на плуване се предава още в ранна възраст в тренировъчни басейни.

Преди да се потопите в морето задължително трябва да проверите флага. При зелен - плуването е разрешено, при жълт – трябва да сте с повишено внимание, при червен флаг – плуването е напълно забранено.

Снимка: bTV

А при инцидент паниката е основен враг, ако искате да помогнете на някого.

За хора, които не притежават професионални умения, е достатъчно да ги изкарат на водата, но да е обърнат с главата към по-ниската част на брега,  настрани главата, за да може чужди частици, водорасли или нещо такова, да бъде изкарано веднага”, обясни Вили Цеков,  Водноспасителната служба на БЧК.

Снимка: bTV

Образуването на верига от хора във водата е доказан метод.

„Те могат да застанат, образувайки жива верига, лице в лице един към друг, последният по-добре да подаде пръчка или кърпа на давещия се с цел собствена безопасност, когато го захванат здраво, той може да бъде изкаран на безопасно място  на брега”, посъветва още Цеков.

Препоръчително при спасяване на давещ се човек е да се избягва пряк контакт с него. Най-добре да се използват помощни средства, като дълъг прът, кърпа или дреха, с които да издърпаме давещия се.

Снимка: bTV

Учителите по плуване препоръчват първите уроци да са на 5-6 годишна възраст. А колко бързо ще се случи преходът от басейна към морето, зависи от самото дете.