Прокурори ще отговарят денонощно на специален телефон при случаи на насилие над медици в Пловдивско. Мярката се взима, за да бъдат  улеснени наказателните действия срещу агресорите.

Преди 2 седмици медицинска сестра от детското спешно отделение в пловдивската университетска болница беше зверски бита заради забележка към родител, чието дете лекарите спасяват след поглъщане на перилен препарат:

„Съборил я на бюрото, започнал да я души, удрял я в корема”, описва случилото се д-р Томи Вретенаров от детското спешно отделение.

При нападение медиците  вече ще могат да звънят денонощно на дежурен  прокурор. "За да се запазят по най-добър начин съответните доказателства в такъв един случай. И да се започне работата по бързо производство, когато има такова престъпление”, посочи Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив.

Оказва се, че паник-бутоните не са достатъчно ефикасни. "Смятаме да поставим и радиостанции, с които да имаме още по-бърза връзка във всеки един спешен кабинет”, каза д-р Карен Джамбазов, управител на УМБАЛ "СВ. Георги Пловдив".

Всеки, който посегне на медик ще бъде съден като нападател над служебно лице, каквито са и работещите в МВР.