Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарно представените политически сили след парламентарните избори.

Първи по протокол са най-малките в новия парламент - партия "Воля". За днес са насрочени консултации още с ДПС и Обединените патриоти.

Утре той ще има срещи и с БСП и ГЕРБ. Тези консултации са задължителни преди да започне парламентарната рулетка с връчването на мандата. Според източници на bTV мандатът ще бъде връчен четвъртък, 27 април, месец след изборите.

Консултациите са важни преди всичко за определяне на приоритетите на партиите в 44-тия парламент. Президентът се обърна към тях и обясни, че сега решението е в техни ръце дали ще запазят суверенитета на България и ще защитят държавата от външно влияние. Става дума за законодателните инициативи, които бяха предложени от служебното правителство в няколко закона именно за да се неутрализира влиянието на външни сили в българската политика.

Важни въпроси , които ще се обсъждат, са законът за концесиите, споразумението СЕТА, подходите за борба с корупцията и председателството на Европейския съюз – теми, по които президентът ясно изразяваше своята позиция в първите дни от управлението. 

Консултациите ще бъдат на фона на последните щрихи от определянето параметрите на новия кабинет. Вчера стана ясно, че в правителството с мандат на ГЕРБ в коалиция с Обединените патриоти ще има четирима вицепремиери, а министрите ще са 17.

Вероятно Красимир Каракачанов ще е вицепремиер, а дали ще стане и министър на отбраната, ще се реши в последния момент. Засега Валери Симеонов също ще бъде един от заместниците на премиера, но не е ясно дали ще поеме и министерството на енергетиката. Останалите двама ще са от квотата на ГЕРБ - Томислав Дончев и Лиляна Павлова.