Днес се видя, че Българската армия разполага с добре подготвени командири и отдадени военнослужещи от Сухопътни войски, заяви президентът Румен Радев, след като наблюдава тактическо учение “Балканска стена 20”.

Снимка: Ладислав Цветков

Събитието се проведе на полевия учебен полигон „Корен" край Хасково. Това е най-голямото учение на Сухопътните войски за последните 20 години.

Темата на учението на 61-ва механизирана бригада „Балканска стена - 2020” беше „Участие на механизираната бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент". В него участваха близо 3000 военнослужещи със стотици единици бронетанкова и автомобилна техника.

Президентът поздрави военнослужещите, участващи в учението, за демонстрираните способности, координация, взаимодействие и висока подготовка.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ангажимент на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната е осигуряването на ново оборудване, нови боеприпаси и въоръжение. Опитът, който беше демонстриран днес, е добра основа тези учения да не бъдат нещо инцидентно, а елемент от регулярната подготовка на Българската армия“, каза още Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава поздрави и всички военнослужещи и командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада за проведеното тактическо учение и го определи като много успешно предвид предизвикателствата, с които се сблъсква Българската армия през изминалите години.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката и способностите на участниците в тактическото учение „Балканска стена 2020“, което се провежда на учебен полигон „Корен“.

„Военнослужещите показаха завиден професионализъм. Присъствал съм на много учения както у нас, така и в чужбина, и мога да кажа, че българският войник по своята подготовка по нищо не отстъпва на военнослужещите в никоя друга натовска държава“, каза министър Каракачанов.

Той коментира, че доброто представяне на военнослужещите е свързано с подобряването на условията в Българската армия и като пример посочи повишеното заплащане, социалния пакет за военнослужещите, както и положителното отношение на държавното ръководство.