Президентът Румен Радев свиква тази сутрин заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата е „Мерките за противодействие на корупцията“.

Очаква се да бъде обсъден новият антикорупционен орган, за който ГЕРБ и БСП са в остър спор.

Това е вторият КСНС, свикан от Радев. Първият беше посветен на модернизацията на армията, но и досега повечето решения, взети тогава, не са изпълнени. Именно с ревизия на свършеното дотук ще започне днешното заседание, предаде репортерът на bTV Габриела Наплатанова.

По темата за антикорупцията доклад ще изнесе правосъдният министър Цецка Цачева. Тя ще представи проекта за антикопупионен закон на ГЕРБ. Корнелия Нинова ще представи проекта на левицата.

Очаква се отношение по темата да вземат както председателят на ДАНС, така и главният прокурор Сотир Цацаров. 

В последните два месеца се разразиха остри спорове от кои други агенции да бъдат взети работещи звена, които да бъдат включени в новия орган, как ще се назначава ръководството, но основното противоречие е кой да назначава председателя му – президентът или Народното събрание. Президентът вече обяви, че има желание именно той да извършва назначението. Според него това се изисква от здравата институционална логика, вместо парламентът, назначил правителство, да излъчва и органа, който проверява дейността на изпълнителната власт.

Очаква се разгорещена дискусия.

Темата за КСНС и войната между институциите беше дискутирана в предаването „Tази сутрин“ по bTV от политическия психолог проф. Антоанета Христова, политолога Любомир Стефанов и социолога Кольо Колев.

Снимка: iStock

Христова коментира, че ситуацията е много трудна, защото КСНС е терен на президента, „но как ще се доближат два закона, в които президентът е страна? Могат ли да се доближат две страни, които само през последната седмица си хвърляха и изговориха страшни неща?“

Тя посочи и че средата на КСНС е нарушена – „преди там можеше да се реализира сигурен, по-спокоен диалог, извън очите на медиите, в момента това не е среда, в която такъв дебат може да се случи“.

Силно се надявам да си стиснат ръцете, каза Стефанов. В България имаме склонност да забравяме, че политиците са преходни, а институциите са вечни. По условие в политиката трябва да има война между институциите, иначе няма да има прогрес, смята той. „Ако твърдиш, че си алфата и омегата на истината в политиката, мястото ти не е там и режимът не е демокрация, а е друг“.

Според Колев няма война на институциите, такава имаше между Цветан Цветанов и Радев заради изтребителите.

Вижте повече във видеото: