Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за евроинтеграцията на Западните Балкани. Тема на разговорите ще бъде ролята ни в процеса на стабилизиране и асоцииране на Албания и на Северна Македония.

В коалиционното споразумение на партиите, които подкрепят правителството е записано, че позицията на България за Северна Македония стъпва върху декларацията на 44-ото Народно събрание през 2019 г.

КСНС ще се проведе седмица преди планираното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие. Позицията на президента е, че България подкрепа евроинтеграцията на Северна Македония. Той приветства намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът, но паралелно с това очаква да бъдат решени и всички отворени проблеми.

По думите на Радев конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция.

Премиерът Кирил Петков вече отговори на питане на ГЕРБ в парламента, че позицията която правителството заема е залегнала в коалиционното споразумение и стъпва на декларацията на народното събрание от 2020 година за спазване на договора за добросъседство като ще бъде надградена със създаването на 5 работни групи за инфраструктурата, инфраструктура, икономика, култура, евроинтеграция и история.

Същевременно пред президентството се планира протест на ВМРО, които призовават всички партии в парламента да не отстъпват от вече поставените условия – да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата, да се сложи край на езика на омразата към България и да бъде призната общата история до 1944 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!