Президентът Румен Радев с нов призив към политическите партии в новия парламент - не само да заявяват намерение за промяна по време на избори, но да покажат, че могат да предложат алтернатива. Според Радев партиите трябва да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават.

Държавният глава коментира и поисканото от министъра на правосъдието  отстраняване на главния прокурор. Според Радев "оставката на Гешев ще е в полза на гражданското общество и цялата страна".

Втори пореден ден президентът и служебният премиер отправят послания към политическите субекти да поемат отговорността и да излъчат редовно правителство. Радев даде положителна оценка на служебното правителство, но беше категоричен, че е необходимо да се създаде редовен кабинет от политическите сили. Президентът предупреди, че при трети поправителен и нови избори цената ще я плащат всички българи.

Президентът няма да бави провеждането на консултации с парламентарните групи. От тези разговори ще зависи срокът, в който ще връчи първия проучвателен мандат.

„В момента на дневен ред е една изключително важна задача пред нас, пред партиите и пред България съставяне на устойчиво ефективно работещо правителство. Ако не стане, последствията няма да бъдат добри. Партиите трябва да поемат своята политическа отговорност - за тях гласуват хората, те не гласуват за този служебен кабинет“, заяви Румен Радев.

Той е готов да назначи ново служебно правителство, ако партиите не излъчат редовно.

„Този път нямат право на грешка. Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметката на всички нас".

Според Радев служебното правителство успешно се справя с поставените задачи.

„Оздравяване на държавносттта, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове".

От Балчик служебният премиер Янев също предупреди:

"Дискутирането на принципа "проба-грешка" не е добрият вариант, по-скоро трябва да се разчита на един диалог вътре в партиите в рамките на парламента да намерят основата на диалог ", заяви Стефан Янев.

Същевременно съпредседателят на „Демократична България“ каза, че е готов за разговор с „Има такъв народ“:

„Не за постове - изобщо не ме интересуват постовете. За цели и за начини, по които да ги постигнем. И се надявам, че ще намерим начин да започнем разговор  и  ще намерим начин този разговор, сериозно и професионално да си дефинираме неща, които трябва да свършим. Длъжни сме да опитаме да свършим“.