Президентът Румен Радев призова правителството да подкрепя родната отбранителна индустрия. Това се случи по време на откриването на международната отбранителна изложба „Хемус 2020“.

Откриването стана на фона на новината, че Министерството на отбраната е изпратило запитвания за още 8 F-16 Block 70 до „Локхийд Мартин“.

При откриването над Пловдив прелетяха български хеликоптер Ми-17 и два американски F-16.

„Очаквам българската държава да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите. Очаквам също така, че Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия. Особено съм радостен от факта, че се разширява участието и на българските институти, научни звена и организации", каза Румен Радев.

"В проектите за модернизацията на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна наша цел е да включим като присъствие и участие основно български фирми, което ще допринесе за развитието на българската оръжейна индустрия“, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В отбранителното изложение участват 90 фирми, представени са 18 държави. Част от тези фирми предлагат и оборудване за модернизация на Българската армия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!