Българският президент призова НАТО и Съединените щати да си сътрудничат в борбата с тероризма и "Ислямска държава". Това стана ясно след срещата на Румен Радев с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел.

Радев препотвърди евроатлантическите ценности и отговорности, но подчерта, че трябва да има диалог и с Русия.

По думите на държавния глава фактът, че първото му работно посещение е именно в Белгия е знак за обща ценностна система и отговорности с алианса.

Именно тази година започва най-голямото усилване на източния фланг на алианса с батальоните в балтийските републики и Полша, бригадата в Румъния и изпращането на американска бронирана бригада за учения у нас и в Румъния. Тези планове според Столтенберг няма да бъдат повлияни от новото отношение на президента Тръмп към Русия.

Румен Радев заяви, че отбранителният потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка с Русия.

„Както и президентът Доналд Тръмп сподели основните заплахи са международният тероризъм и борбата с „Ислямска държава”. Няма как да не се обединят усилията на НАТО и Русия”, смята Радев.

„Когато става въпрос за отношението към Русия това е пропорционален отговор към поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”, припомни Столтенберг.

Президентът Радев потвърди ангажимента София да увеличава разходите си за отбрана и модернизация.

Санкциите срещу Русия не са били обсъждани, защото са наложени от Европейския съюз, а не от НАТО. НАТО отговаря със засилване на отбраната си стана ясно от думите на генералния секретар. И нещо любопитно - той благодари на президента Радев, че в лично качество като командир на ВВС се е грижил пряко за охраната на източната граница по въздух.

Вчера Радев се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Той ще има срещи и с българската делегация в централата на НАТО и във военното командване на Алианса в Монс, Белгия. Радев ще се срещне и с българските военнослужещи.