Днес подписах указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия, а за министър на правосъдието назначих Иван Демерджиев. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти.

"Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист", каза държавният глава за Стоилов и добави, че Иван Дерменджиев е "юрист с авторитет и позиции", който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър.

Държавният глава поздрави вътрешното министерство за процедурата по отнемането на лиценза на охранителната фирма "Делта гард", защото в България нямало място за "частни милиции".

А твърденията на Бойко Борисов за имунизиране с ваксини с изтекъл срок на годност Радев нарече "позорни внушения", с които бившият премиер употребявал политически страховете на българите.

Янаки Стоилов ще положи клетва на 15 ноември, заедно с другите новоизбани конституционни съдии.

Преди 3 години, когато беше предишната ротация в Конституционния съд, проф. Стоилов щеше да бъде номиниран от БСП да влезе в съда от парламентарната квота, но се отказа сам с мотива, че състезанието е предрешено. Тогава от квотата на НС в състава на съда влезе Красимир Влахов.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов.

В началото на 2022 г. ще си тръгне и съдия Гроздан Илиев, тоест сега президентът и съдилищата трябва да излъчат по един свой представител, а парламентът – двама. В НС това ще се случи след изборите.