Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Според него инструментите, с които ще се води борба с корупцията по този закон, са неефективни.

Отхвърленото вчера вето върху мораториума за нови лекарства пък е цинично и отнема последната надежда, смята държавният глава.

Според Радев управляващите са напът да загубят своя човешки облик. „Българите свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините -  и заплати, и пенсии, и социални права, но вчера се посегна на последното – надеждата”, изтъкна президентът.

„То нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на Министерския съвет в рамките на около час на масата се извадиха 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти, да, пътища, да едни фирми ще стават още по-богати, а други хора ще стават още по-бедни и по-болни”, подчерта Радев.

„Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 – 30 млн. лева, които наистина не просто могат да спасят, те дават последна надежда на много хора”, допълни той.

На въпрос дали вярва, че Конституционният съд ще реши този въпрос, той отговори, че не може да каже и това е въпрос на КС. „Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права на конституцията, вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск”, отбеляза Румен Радев.

Вето за антикорупционния закон

За антикорупционния закон Радев подчерта, че въпросът не е в само в назначаването на ръководството на новия антикорупционен орган.

Същността и духът на закона не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум.

„Този закон не разкрива корупционни схеми и модели. Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество без акцентиране върху наказателното преследване”, категоричен беше президентът.

“Инструмeнтите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция”, смята държавният глава. 

По думите му в същото време законът може да е използван и като „бухалка за разправяне с неудобните”.

„Нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването. Как се назначават големите трима в правосъдната система? Как се назначават ръководителите на други важни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан. Тук няма никакъв баланс”, отбеляза Радев.

За ремонта на МиГ-овете

На въпрос за обществената поръчка за ремонта на МиГ-овете президентът коментира, че има дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност” и „Отбрана”. Има харчене на парче, няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред, смята той. За мен тенденцията на една абсолютна разпиляност все повече набира скорост, отбеляза Радев.

Според него министърът на отбраната е поставен в трудна ситуация и все повече започва да го осъзнава. Надявам се да има разум и при инвестициите за Миг-29, те са наложителни, но може много да се коментира в какви параметри, водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът, посочи Радев.

„С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Може да си спомняте какви функции изпълняваше тя. В периода 2009-2012 г. има някъде към 70 полета с много интересни функции”, каза още държавният глава.

Въпросът за военните ни способности ще бъде повдигнат и на предстоящия КСНС на 9 януари.