Президентът разпуска Народното събрание, насрочи извънредните избори и обяви новия си служебен кабинет. Днес Румен Радев подписа указите.

Петите за последните две години предсрочни избори ще бъдат на 2 април. Днес 48-то Народно събрание заседава за последно, а утре влиза в сила официалното му разпускане.

Предизвестено, Гълъб Донев отново ще е служебен премиер, а във втория му кабинет министреската рокада е една. Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров заменя на поста скулптора Велислав Минеков. Тодоров завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив. Той е бил и най-младият диригент в България, заемал поста музикален директор.

Структурата на Министерския съвет с четирима вицепремиери се запазва: Атанас Пеканов, който управлява европейските средства; Лазар Лазаров, който остава на поста министър на труда и социалната политика; Христо Алексиев остава министър на транспорта; Иван Демерджиев отново ще бъде министър на вътрешните работи. 

Това е петият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Общо с двата си мандата Гълъб Донев и колегите му могат да поставят рекорд като служебно управлявали. Днес никой от старите нови министри не коментира. Всички очакват утре оценката на президента и новите задачи от него.

Единственият сменен министър отказа да отговаря на въпроса защо си тръгва. След скандала за PR-а на Народния театър, част от гилдията подкрепи Минеков, а друга поиска оставката му. В едно от последните му телевизионни интервюта преди смяната днес, Минеков заяви в „120 минути“ по bTV:

"Ще видим дали ще има покана и после ще помисля, но наистина ви казвам. Аз съм просто разсипан, нямаше събота, нямаше неделя", каза Велислав Минеков.

Наследникът му маестро Найден Тодоров днес не коментира назначението си, но написа пост във Фейсбук страницата си:

"Не знам дали ще успея да оправдая очакванията, но знам, че ще дам всичко от себе си. И все пак е нужно уточнение: това е временна позиция, професията ми е музикант", пише той. 

За него знаем, че освен класическа музика, обожава и „Междузвездни войни“, а на 11 февруари, вече като действащ министър, отново ще дирижира Софийската филхармония.

„Страшно много обичам филмовата музика, слушам я до посиняване. „Куин“, „Дийп Пърпъл“ - може би от баща ми съм се повредил, слушам ги непрекъснато“, разказа Найден Тодоров в "Шоуто на Николаос Цитиридис" по bTV.
   
Новите стари министри днес отказаха коментар, с изключение на социалния Лазар Лазаров, който каза, че ще продължат поддържането на равнището на ниската безработица в страната.

С втория си мандат Гълъб Донев може да се окаже рекордьор на поста служебен министър-председател. Първият му мандат продължи близо половин година и премиерът не пестеше самоиронията, когато дойде време за парите на държавата:

„Стигнахме до шегата, с която започна работата на служебния кабинет - как Гълъб Донев прави бюджет - перо по перо“.

Шегувайки се, Донев изрази леко разочарование, че 48-то събрание така и не успява да намери успешен модел за редовно правителство. Всички помнят думите, когато първият мандат на ГЕРБ-СДС не успя:

„Вече си представях заглавията в медиите – Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет“.

А само преди ден благодари на колегите си за здравите нерви и характер.

Утре в 14 ч. е официалната церемония в президентството. Церемонии приел-предал няма да има, защото министрите остават същите. Веднага след „Дондуков“ 2 ще има заседание на правителството, което трябва да одобри план сметката за изборите на 2 април.