Решаването на проблема с доставките на природен газ е в полето на изпълнителната власт, те трябва така да го решат така, че цената за българският потребител, за българската индустрия да бъде възможно най-ниска, коментира президентът Румен Радев при визитата си в Испания.

Той е в страната по покана на крал Фелипе VI. С него и с премиера Педро Санчес е обсъдена и горещата за ЕС тема с Украйна.

Според Радев първо трябва да се потърси от къде да получим газ, защото това е голямо предизвикателство. Второ да го решим и нормативно, защото от тук нататък ние трябва да мислим как и откъде, с какви доходи това ще стане и за напред, посочи държавният глава.

„Всъщност най-важното за нас е каква ще е цената, така че когато българското правителство вземи предвид всички тези фактори, да постави цената на първо място", добави президентът.

Според него е цинично да се каже в енергийно най-бедната държава в ЕС, че ще се намери друг начин за доставка, но ще плащаме по-скъпо. 

"Тези, които вземат решенията и могат да плащат по-скъпо, трябва да помислят за тези, които не могат да си позволят да плащат по-скъпо", каза Радев.

Той не коментира думите на премиера, че е позорно София да не подкрепи украинското правителство, както и аналогията му с Априлското въстание. 

"Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността", заяви Радев.

В Народното събрание Радев очаква да чуе аргументите на всяка партия "за" решението за изпращане на военна помощ.

България и Испания могат да си сътрудничат в областта на отбраната и разработването на военни технологии, подводници, десантни кораби и самолетоносачи. С президента пътува и бизнесделегация от България. В нея има и фирми от сектора за производство на отбранителни изделия.