20 хиляди километра на колело, 30 държави и повече от година пътуване с една цел - помощ на деца с кардиологични проблеми, които нямат достъп до здравеопазване. В каузата се включва млад французин, който премина и през България. 

До София Гийом стига в разгара на последното снежно бедствие. Преминаването по заледените пътища с велосипед се оказва непредвидено изпитание.    

"Бурята, която мина над София, покри колелото ми с над 20 см сняг. Беше доста сложно, защото всичко беше замръзнало, трябваше да наливам гореща вода, за да размразявам механизма", коментира Гийом Петьол пред bTV.

В Босна пък гръмотевична буря го изненадва в планината.

"Скрих се в малка колиба на върха и опънах хамака си под покрива, като се надявах гръмотевица да не удари и събори разпадащата се колиба", казва французинът.

Неудачите не отклоняват младия мъж от целта му - събиране на средства за деца със сърдечни заболявания в Африка и Азия, чиито семейства не могат да им осигурят лечение.

"Асоциацията, на която помагам, изпраща на място френски лекари, които ги диагностицират и лекуват. Бащата на мой приятел е хирург и лекува доброволно“, казва Гийом.


 
"А моята конкретна цел – да спасим две деца или да съберем 20 000 евро - толкова струват операциите, с транспорта и останалите разходи", допълва той.

Гийом е на 23, инструктор по тенис в Париж. Благотворителното му пътуване започва през юли, очакват го още поне 8-9 месеца на колело. От Бургас по крайбрежието поема към Румъния, по Коледа се надява да е в Будапеща, а напролет – да стигне Норд Кап - най-северната точка на Европа. Като всеки самотен пътешественик е щастлив от помощта, която получава. В Бургас му помагат с храна и нощувка.

„Той жертва себе си и времето си, подлага живота си в опасност, за да помогне на малки деца, които са в нужда", казва Стойчо Христев от Бургас.

"Често си мисля, че да пътешестваш по този начин, е да връщаш надеждата многократно", коментира Гийом Петьол.

Другата му цел е да опише приключението в книжки, които да раздава при посещенията си на деца в болници.