Варненец разработи проект за ремонтни станции за велосипеди. Идеята му е те да бъдат инсталирани на обществени места и с тях всеки един колоездач да може безплатно да поправи колелото си.

Здравко Василев е запален по велосипедите от дете. Като председател на велоклуб се занимава с организирането на различни събития и инициативи, а в продължение на 14 години е и веломеханик.

"Винаги съм се борил да има условия за велосипедистите, така че реших да направя нещо лично по въпроса. Малките общини наистина нямат велосервиз, където хората да могат да си ремонтират велосипедите. Нямат често пъти и налични инструменти, особено младежите. В същото време в големите градове това е едно сериозно подобряване на условията за велосипедистите, защото който кара колело знае, че много често има нещо да се стегне“, казва Здравко Василев.

Разработката на ремонтната станция за велосипеди му отнема около година и половина. На нея могат да се правят всякакви дейности.

"Над 25 инструмента, с които можем да правим над 90-95% от ремонтите. Може да се направи почти всичко - зависи какви болтчета, гайки и инструменти са нужни. За различните колелета са различни. Можем да си настроим скоростите, спирачките, кормилните лагери. Можем да затегнем педал, можем да сменим гуми, защото имаме и щанги", разказва Здравко Василев.

В станцията е наличен и най-използвания атрибут от велосипедистите – помпа.

"Тя е вградена в корпуса, за да бъде защитена от вандализъм. Всяко нещо е мислено, за да бъде защитено максимално. Помпата е най-често използваното нещо в поддръжката на велосипеда. В случая тя е крачна, за да имаме повече сила, за да ни е по-лесно да помпим. Можем да следим налягането и накрайника е подходящ за всички видове винтили", обяснява той.

Василев е разработил и малка версия на станцията.

На станциите ще има QR код, сканирането на който ще води към сайт с видеоинструкции. Те могат да се използват също за ремонт на детски колички, тротинетки и дори ролери.

Вече има заявен интерес към ремонтните станции от над 10 общини у нас, като първите предстои да бъдат монтирани скоро.

Предаването „Тази сутрин“ е сертифицирано от международната организация "Албърт" за въвеждането на т. нар. "зелени практики" и се стреми да показва различни инициативи и теми, свързани с екосъобразния начин на живот.