През цялата нощ продължи източването на язовира в провадийското село Тутраканци, който преля вчера и доведе до евакуацията на хора от къщите в непосредствена близост до водоема.

Според местните власти ситуацията е овладяна още снощи, след като започна източване на водоема и нивото на водата е спаднало чувствително. Въпреки това на евакуираните хора не беше позволено да се върнат по къщите си. Очаква се това да стане тази сутрин.

Общо 12 къщи са опразнени от съображения за сигурност. През цялата нощ полицейски автомобили обхождаха района.

Днес трябва да се реши и дали язовирът да се източи напълно, заради пукнатините в язовирната стена и опасността от скъсването й.  

„След 10 ч. ще се събере общинският кризисен щаб и ще бъде отменено частичното бедствено положение за селото. Вече мога да кажа, че опасност за населението няма. Опасността беше реалния – около 3 м от язовирната стена беше прекъсната, можеше да се скъса изцяло”, каза за bTV зам.-кметът на Провадия Анатоли Атанасов.

По думите му в язовира никога не е имало толкова много вода и никога не е бил потенциално опасен.

Язовирът е отдаден на концесия през 2016 г. Според концесионера Светослав Цветанов заради проливните дъждове е дошла приливна вълна и буквално за минути се е покачило нивото на водата, и тя започнала да прелива през стената.