Около 4000 камиона ще получат обратно парите си за наем на устройства за тол системата. Решението е след преговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и фирмата, която обслужва системата.

По-рано днес превозвачи излязоха на протест, въпреки дадения вчера гратисен период за тол системата до 27 март. Затова управляващите видяха и политически мотиви зад протеста.

В София няколко десетки камиона се подредиха на „Цариградско шосе“. Дребните превозвачи се притесняват, че и след месец проблемите няма да са решени напълно и техният бизнес ще загине. Казват, че нямат политически искания.

„Ние не сме тръгнали да бутаме властта. Ние искаме да работим и да живеем в тая държава“, каза Дариан Деспотов.

На протестно шествие срещу тол системата излязоха и превозвачи от Ямбол, Сливен и Бургас.

Протестът в Ямбол е организиран от собственици на транспортни фирми. На него се събраха превозвачи от Ямбол, Сливен и Бургас. Те бойкотират тол системата и твърдят, че ако се приеме в този вариант, ще бъдат принудени да продават камионите си или да работят само в чужбина.

На протест сме, защото малкият бизнес е пред фалит, заяви един от шофьорите, излязъл на протеста. Той обясни, че преди година и половина имал четири товарни автомобила, от които два вече са продадени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Исканията са, да се отложи тол системата, докато се изяснят нещата,  да се обмисли добре за българския превозвач кое ще е по-добре“, призова той.

В Ямбол протестиращите минаха в колона през целия град. Осигурено беше засилено полицейско присъствие.

Протести имаше и в Русе, а в същото време премиерът се яви пред депутатите по темата. Опозицията обяви, че стартът на тол системата се проваля за трети път.

„Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 милиона, а вие пращате глашатаи по мегданите“, заяви Корнелия Нинова.

Снимка: btvnovinite.bg

Борисов обяви, че отлагането до 27 март е, за да има време да се напасне системата и контраатакува.

„Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години. Ако беше лесно, да сте я въвели тол системата“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Виждам определено политически мотив в тези протести, така и не разбрах мотивите им“, заяви Петя Аврамова.

Тя припомни, че бордовите устройства ще се ползват без плащане и наем.