Протест на автобусни превозвачи и таксиметрови шофьори от страната блокира за кратко движението в центъра на София.

От бранша спряха междуградските превози в цяла България за ден.

В София малко след 9 ч. сутринта колони от таксита и автобуси се насочиха към центъра на града през трите входа на магистралите.

Двучасовата блокада определиха като предупредителен протест. Протестът се случва след като президентът наложи ветото върху криминализирането на нерегламентирани превози и парламентът се съобрази с критиката на държавния глава.

Снимка: Глория Николова

„Ние сме голяма част от обществото, ние имаме семейства. Това сме ние, ние искаме да им покажем, че с нас не бива да се подиграват“, заяви Иванчо Йотов, представител на таксиметровите шофьори.

Те уточниха, че не целят да спрат споделеното пътуване, а само нерегламентираното с цел търговска дейност.

„Ако народните представители смятат, че под споделено пътуване трябва да се разбира търговска дейност - тогава наистина имаме проблем. Споделеното пътуване трябва да бъде чиста форма на споделен превоз, да си разделите разходите, ако ще да тръгнете със семейство, приятели да сипете гориво в колата. Това е споделено пътуване.

Всичко останало е незаконна дейност, нерегламентирана“, заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превози.

Снимка: Глория Николова

Заради протеста на места в страната днес нямаше междуградски транспорт и свари пътниците неподготвени.

В Хасково не се обслужваха основните линии за София, Пловдив, Свиленград и Кърджали.

„Всеки има право да иска, но за това придвижване ние пътуваме и знаете ли колко е трудно? Идваме, ето – с чанти, с багаж, и накрая не можем да стигнем до работните места“, коментира Катя Петкова, която е учител в с. Караманци.

Междувременно на автогарата в Бургас нямаше промяна в разписанието на автобусите. Всички тръгнаха по график, а шофьорите казаха, че не участват в протеста. Някои коментираха, че никой не им е казал за стачката, други пък добавиха, че нямат време, тъй като са на работа.

Снимка: Глория Николова

В същото време в София около 10 ч. сутринта, освен шофьорите на автобуси, близо 1000 таксиметрови шофьори се събраха на предупредителния протест. Именно предупредителен го нарекоха те, защото, ако исканията им не бъдат изпълнени, ще последва ново недоволство и този път спирането на транспорта ще е за по-дълго време.

Снимка: Глория Николова

Таксиметровите шофьори обърнаха внимание, че сред тях все още има нелоялна конкуренция, като например онлайн приложенията за повикване на кола – услуга, която излиза по-евтино на клиента, но за сметка на това компанията, която го обслужва, не е лицензирана.

Снимка: Глория Николова