Около 100 автобуса и 2000 таксита блокират центъра на София за два часа – от 10 до 12 ч. Превозвачите излизат на протест срещу президентското вето върху криминализацията на нерегламентирания превоз. Събират се на пл. „Александър Батенберг“.

Те ще влязат в столицата през три основни лъча – по „Цариградско шосе“, по бул. „Царица Йоана“ и по „Ботевградско шосе“.

Заради протеста в редица населени места днес междуградският транспорт е блокиран.

Хората от бранша обаче настояват да бъдат чути исканията им, коментира в „Тази сутрин“ Магдалена Милтенова, която е председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„За нас е изключително важно това да се случи, изключително важно е да имаме икономика на светло. Изключително важно е всеки, който иска да извършва тази професия – автомобилен превозвач на пътници, да разполага със съответните документи и лицензи, защото ние в крайна сметка живеем в правова държава и това трябва да бъде така“, посочи Милтенова.

В мотивите на президента за налагане на вето върху Кодекса за търговското корабоплаване се казва, че в текстовете няма ясно разграничаване какво е обществен транспорт.

„Президентската институция се намеси и създаде едно спекулативно мнение в обществото, че засягаме споделеното пътуване. Споделеното пътуване не е търговска дейност – нека започнем оттам. Ние говорим за хората, които извършват търговска дейност. Когато вие пътувате споделено, се предполага, че вие разделяте разходите си за пътуването. Всичко останало, от което се генерират приходи, което се извършва регулярно, като занаят, като професия, от което хората генерират приходи, е нерегламентиран превоз на пътници“, заяви Милтенова.

По думите ѝ подкрепата на ветото от страна на някои депутати е политика на гърба на превозвачите.

Милтенова добави, че заради нерегламентирания превоз редица населени места в страната остават без транспорт между тях. А с редовните линии изчезвали и превозвачите от сивия сектор.

Протестът днес е предупредителен, казаха още от бранша.