От вторник превозвачите излизат на национален протест. Очакват се демонстрации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград. Протести ще има и на всички граничните пунктове в страната.

Снимка: bTV

До покачване на напрежението се стигна след срещата на бранша с министър-председателя Кирил Петков. Тя приключи с твърденията на бизнеса, че са изгонени от премиера без да постигнат договорка за мерки срещу поскъпването на горивата и ТОЛ таксите.

Снимка: bTV

Браншът се кани да протестира поетапно от утре до 18 май, когато да спре транспортът в цялата страна.

"Минимум 500 лв. ще струва на българския гражданин на годишна база увеличението на ТОЛ таксите, затова го предлагаме като антикризисна мярка, за да може това нещо да спре инфлацията", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

"Този, който трябва да си уврежда повече пътищата, по-тежкотоварният трябва да плати повече. Т.е., ако гражданите условно казано в момента плащат около 270 млн. лв. от винетки, трябва това да представлява 1/3 от общата събираема сума. Значи трябва да се вдигне цената на ТОЛ таксите веднъж и второ, да се отиде към пълния му обхват", каза в „Лице в лице“ регионалният министър Гроздан Караджов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!