"Мечтани от общините пари скоро ще влезнат в техните бюджети", заяви премиерът Бойко Борисов. Повод за обещанието му станаха шестте споразумения за безвъзмездна финансова помощ по проекти за енергийна ефективност, които бяха подписани от енергийния министър Делян Добрев и директора на дирекция „Ядрена безопасност” на Европейската банка за възстановяване и развитие Винс Новак.

Споразуменията са на стойност 47 милиона евро. Премиерът изтъкна, че тези пари ще доведат до създаването на нови работни места.

Позовавайки се на "всеки средно грамотен финансист", премиерът пресметна, че България не само, че може да строи нови мощности електроенергия, но и от големите количества, които произвежда, да се правят и големи икономии.

"Защо да дадем 20 млрд., за да произведем 1500 мегавата, а не 100-200-300 млн., които да влязат в българските фирми, които правят всичките тези строежи. Тези пари, с печалбите, които ще отчетат фирмите, отиват в потреблението - дали трябва допълнително да купим енергия или да вложим малко пари авансово", заяви Борисов.

Очакванията са, че от над 240 проекта за енергийна ефективност на обществени сгради и улично осветление ще пестят по 120 хиляди мегаватчаса енергия на година.

Проектите са за модернизиране на отоплителни системи, саниране, подмяна на дограма в детски градини, училища, болници, административни, спортни и културни сгради. Те ще пестят до 50% от досегашния разход на енергия.